Зомбиологија

5/13/2006

Извадок од едeн текст од периодот кога бев преокупиран со „философските зомби“:
„Човековата опседнатост со феноменот на зомбите може да се толкува како симптом на некаков притаен уплав, или од целосно губење на сопствената волја (доколку станува збор за диригираните вуду зомби), или од деменција проследена со исчезнување на оние хуманоидни одлики кои се пројавуваат во секојдневното поведение (доколку станува збор за ексцентричните холивудски зомби). Претставата за вуду зомбите може да се толкува како антиципација изнедрена од застрашувачката можност нашата волја да прејде во рацете на некој друг; претставата пак, за холивудските зомби - како стравување за секогаш можната ментална депривација, но само доколку би предизвикала промена на нормалното поведение во ексцентрично, кое обично доведува до губење на статусот и социјалната сигурност.
Иако философските зомби изразито се разликуваат како од холивудските така и од вуду зомбите, зборот зомби тука не е случајно употребен. Специфичната ментална депривација, одлика што ја споделуваат и вуду и холивудските зомби, е она што ги поттикнало философите да ги крстат со истото име нивните спекулативни галеничиња одгледани во софистицираните услови на загадочните лаборатории на умот. Но, ако кај вуду и холивудските зомби менталната “одземеност” се одразува во нивното ексцентрично поведение, кај философските зомби таквиот хендикеп е (речиси) непрепознатлив. И површната (психо)анализа може да дојде до сознанието дека преокупираноста на философите со нивните зомби е израз на стравот од губењето на егзистенцијалната сигурност, вдомена во синтагмите персонална свест и субјективно доживување.
Значи, концептот на философските зомби не конотира ниту “враќање од мртвите”, ниту “запоседнување на телото” (или душата) од некој друг; ниту пак ексцентрично, препознатливо поведение, туку само извесен “ментален” недостаток, кој барем на прв поглед не може, ако воопшто и може, да се забележи.“

3 коментари:

Анонимен рече...

What a great site Shemales cleveland ohio Ultram versus vioxx thai ass fuck tramadol pill big butts fat fine ass ebony Georgia laser tattoo removal wheelchair specifications

Анонимен рече...

Cool blog, interesting information... Keep it UP » » »

Анонимен рече...

Very cool design! Useful information. Go on! »

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week