Хепиметар

5/30/2006

(пост од блиската иднина)
Хепиметар е рачен часовник кој го мери не само времето туку и личната среќа.
На изглед е ист како и обичен рачен часовник, со тоа што има дополнителна стрелка која покажува колку сте навистина среќни во моментот.
Дното на часовникот е всушност супер-сензор што ги отчитува позитивните и негативните вибрации на кожата која е вистинско огледало за вашата среќа и опуштеност.
Кога сензорот ќе регистрира стресни ситуации, наместо аларм се активира благопријатна музика и сугестивен глас (женски или машки - по избор) кој ви препорачува да се опуштите и одморите, и да си посветите барем пет минути на себеси. Понапредните верзии имаат вградено додатоци за читање хаику, вибратор-масажер, сугестивен глас на „сенсеи“ кој ве поучува на јога-техники на дишење и други методи за релаксација.
Најпознатиот „бренд“ на хепиметри - Happiness - најави нов модел кој ќе отчитува дополнителни информации од микро-сондата која со помош на „пирсинг“ ќе може да се инсталира во разни делови од телото.
Така, со „пирсинг“ на папокот ќе можете да отчитувате поверодостојни податоци за опуштеноста и фреквентноста и длабочината на дишењето; со „пирсинг“ на усните поставувате „каунтер“ за насмевки; со „пирсинг“ на веѓите добивате детектор за регистрирање на стресни треперења на очите; со „пирсинг“ на јазикот инсталирате мултифункционален „гаџет“ за дегустирање вкусови, калориметар, мерач на влажност и квалитет на плунката и детектор на разни видови токсини кои ви го згорчуваат животот и ви го расипуваат расположението.
На својот официјален блог, Православната христијанска црква ја осуди како „грев“ и „зло“ најавата за конструирање на специјализирани „пирсинг“-сонди за ерогените зони кои ќе овозможуваат софистицирано мерење на задоволството при сексуалните акти. Црквата ги осуди популарните „оргазмометри“ како „неприродни, неморални, нецрковни, недозволиви“ и како показател за „паднатоста на човековиот ерос“.
Како рекација на црковната осуда, фирмата Happiness објави специјален пролетен попуст за хепи(оргазмо)метри наменет исклучиво за матуранти и матурантки.

(инспирирано од постовите на Вуна и Развигор)

3 коментари:

oksimoron рече...

А бе, шо сите сте запнале за среќата?!
Ами, без нервоза за поттик ќе се удавиме у среќата!
У ствари, мора да постои тага за да можеме да ја распознаеме среќата и да умееме да и се радуваме.
А хепиметарот.....зарем и чувствата станаа физички мерлива категорија? Ќе има ли и мерни единици? :)

Oximoron - think outside the box...
Никој не ја негира тагата - само се стремиме да ја намалиме.

Предлог: официјалната мерна единица на среќата во SI да биде 1 СР/h (еден среќко на час) кој би одговарал на количината на хормонот ендрофин /* хормон на среќа, еуфорија */ излачена од ендокриниот систем на поединецот за време од еден час...

Анонимен рече...

Best regards from NY! »

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week