„Бугарска“ љубов!

5/04/2006

Покрај контроверзните изрази „бугарски кош“ и „бугарски воз“, можна е уште една употреба на придавката „бугарски“ во македонскиот јазик - „бугарска љубов“. Анализата на значењето на колоквијалниот израз „бугарска љубов“ може да даде значаен придонес кон решавањето на македонско-бугарскиот „јазичен“ спор и кон унапредување на меѓусоседските односи.
Бугарска љубов: Мистериозната љубов на Бугарија кон Македонија на која пред неколку години не потсети поранешниот бугарски претседател Стојанов со неповторливата љубовна порака дека "Македонија е најромантичниот период од бугарската историја".
Според кои симптоми се препознава „бугарската љубов“? Тоа е романтична, еднострана, патолошки опсесивна (на моменти речиси манијакална), историски несфатена и невозвратена љубов, каде што пасивен објект е „се што е македонско“, особено секој/а Македонец/Македонка, независно од неговото/нејзиното „самочувство“, и политичко и сексуално самоопределување.
„Бугарската љубов“ најчесто се пројавува како „еротическа“ наклонетост која не исходува со сексуално задоволување кај субјектот поради македонската асексуална политика на „еквидистанца“. Останува допрва да се види дали процесот на интеграција кон ЕУ ќе доведе до дефокусирање на бугарското либидо и „затоплување“ на македонската надворешно-политичка фригидност.
Ако при анализата на „бугарската љубов“ ги земеме предвид политичките стојалишта на „љубителите“ (оние со македонски корени можеме да ги нарекуваме и „љубчовци“), можеме да видиме дека таа се пројавува во две форми. Имено, „бугарската љубов“ се пројавува како „нарцисоидна“ љубов (кај оние љубители кои сметаат дека Македонците и Бугарите се „една и съща хора“) и како „инцестузна“ љубов (кај оние што сметаат дека Македонците и Бугарите се „една и съща фамилия“).
Кај „бугарската љубов“ ретко доаѓа до „сексуално отношение“ поради лошата предигра на „љубителите“ која речиси ништо не ветува и со која најчесто се негира сексуалната автономија на „љубените“. „Бугарската предигра“ најчесто се манифестира како мастурбација, затоа што се „пали“ само вљубениот пројавувајќи го тоа со жизнерадосно пеење на македонски народни песни, играње македонски ора или други погруби облици на асексуално вознемирување.
Токму затоа, можеме да кажеме дека Бугарската романтична љубов кон Македонците се сведува главно на нереализирани сексуални фантазии. Но, дури и на планот на сексуални фантазии забележливи се строги сексуални ограничувања. На пример, оралниот секс е забранета фантазија: и фелацио - поради актуелните проблеми со непризнавањето на јазикот (разбира се), и кунингулус - поради потиснатиот страв од одмазда на ВМРО-љубчовистичка (се знае тука кој може п... да лиже).
Недостатокот од „удоволствие“ и нереализираните сексуални фантазии ги фрустрираат и „огорчават“ „љубителите“ и „љубчовците“ кои честопати страдаат од „преждевременна еякулация“. Многу често субјектите на „бугарската љубов“ не можат да им одолеат на јазичните соблазнителни искушенија - на пример, кога несреќното Македонче среде некое софиско „заведение“ ќе побара жива свирка за да може на раат да се начука.
Шегата настрана. Не само јазичните, туку и другите политички проблеми помеѓу Бугарија и Македонија ќе исчезнат кога нашите „браќа Бугари“ и „сестри Бугарки“ ќе сфатат дека Македонците и Македонките воопшто не се плашат од каприциозната заљубеност на Бугар(к)ите.
Не се плашиме ние од романтичната љубов, колку и да е еднострана и опсесивна. Од друго уплав имаме.
Стравуваме од присилен брак и „домашно насилие“.
А љубов си е љубов! Разбира се, и естествено!

13 коментари:

Shepard рече...

сичкото намерено.

Недостатокот од „удоволствие“ и нереализираните сексуални фантазии ги фрустрираат и „огорчават“ „љубителите“ и „љубчовците“ кои честопати страдаат од „преждевременна еякулация“.

- мај фев :)

ТАТАР рече...

Ахм, камо ги сега коментарите на толерантните кога се појавуваат текстови полни со омраза и злоба?
Само да се потсетиме на реакциите на полудебилниот текст на Ружица за УЧКите:
http://antipunkt.blogspot.com/2006/03/blog-post_114165500044475127.html
http://vuna.blog.com.mk/node/7843
Или ова е за „глупите Татари“, па нив може да ги плукаме по блогови и да им фрламе димни бомби на нивни собири?

"текстови полни со омраза и злоба" ?!?
Не знам каде гледаш омраза и злоба пријателе.
По никого тука не се плука.
А за случајот РАДКО навестувам дека ќе се изјаснам во посебен пост, бидејќи одлуката на нашиот Уставен суд е навистина скандалозна.

ТАТАРин рече...

„По никого тука не се плука“ простачки. Нормално, колку што можам да забележам од претходно, ти си умно момче и не ни очекував нешто на нивото на колумната на Ружица. Но сепак може да се забележат „општоприфатените“ стереотипи за подбив со татарите:
"Македонија е најромантичниот период од бугарската историја" - што има тука лошо? Не сакам паралели, но веројатно во 22 век Косово ќе биде најромантичниот дел на албанската историје, „естествено“;
„една и съща хора“ - е да не не;);
„историски несфатена и невозвратена љубов“ - од СКМ-КПЈ-СХС-СФРЈ-МАНУ;
„актуелните проблеми со непризнавањето на јазикот (разбира се)“ - ПРИЗНАВАЊЕ на јазикот??? Јас би рекол ПРИФАЌАЊЕ, зошто секогаш да одиме „на нож“?;
„јазичните соблазнителни искушенија - на пример, кога несреќното Македонче среде некое софиско „заведение“ ќе побара жива свирка за да може на раат да се начука“ - е па не ли е смешно?:)))
А да не зборам за дневнополитичките предизборни памфлети за изедначување на македонците со бугарско самочувство со ВМРО и Љубчо Г.
Сепак сметам дека бугарската љубов кон Македоинија и се што е македонско е пред се` поттикната од фактот што „историските личности“ од периодот пред WW2 се декларирале како бугари и тоа никој не може да им го одземе зашто се одамна покојни.
А за признавањето-прифаќањето на посебноста на македонскиот јазик е излишно да се арчи време, се се сведува на политишка одлука и времени решенија. македонско-бугарски, српско-хрватско-босански(-црногорски, наскоро), германско-австриски, романско-молдавски јазик... Ги има безброј такви приказни, не вреди да се губи време на тоа.
И уште нешто, непотребно е на подбивен нашин да се споменуваат фелацио, кунулингус, сексуално отношение, нарцисоидна и инцестузна љубов и слично, а со цел навреда на бугарите.
Мерси;) за отстапениот простор

bi рече...

Жаре супер ти е постов, не го слушај овај искомплексираниов татарин :))
Шега настрана, стварно текстов е многу добро доловување на односите преку една малку хумористична паралела, а нее хумористична зашто навредува некој друг, туку зашто е малко безобразна ;)
Значи татарину, пробај да направиш разлика помеѓу вицови со македонецот, бугаринот, германецот и американецот, кај што нашиот победува и „мрсни“ вицови.

Татар-Комплекс рече...

Како да не сум искомплексиран?
Цел живот етикета носам.
Не смеам да се декларирам како сакам, Младен Србиновски проба, го тргнаа од библиотека.
Не смеам политички да делувам, со РАДКО пробавме, ем ни фрлија бомби, ем виновни излеговме.
За сите има разбирање во оваа држава, за бугарите нема. Ќути и криј се. Па неќам да бидам андерграунд зашто сум различен, сакам да се опуштам и никој да не ме задева!

Текстот немаше намера да навредува никого туку да се подбива со постоечките позитивни и негативни стереотипи.
За случајот „Радко“ веќе пишувам пост. Случајно имав и можност да разговарам со основачот на „Радко“ пред 5-6 години, а имав и прилика да живеам во б'лгарско окружување една година и во прво лице да ги доживеам сите македонски и бугарски заблуди и недоразбирања во однос на јазикот, историјата и другите чувствителни теми. (Цимерот од студии ми беше од Софија, и таму поминав 2 месеци на интерншип).
Текстот објавен во „Форум“ со кој исто така се подбивав за „Сексуалниот живот на Македонците“ дури ми беше преведен во бугарското списание „Култура“ (www.kultura.bg). - Постојано се фалам дека мене бугарите ми го признаваат македонскиот јазик, оти инаку зошто би ме преведувале? :)
Како активист за човекови права се залагам за тоа секој да може да си го изрази својот идентитет и да може да го оствари правото на организирање и политичко дејствување.
Во Бугарија сум спорел со многумина кои се обидувале да го оспорат моето право на идентитет, и токму од тие причини се залагам за тоа сите кои овде се чувствуваат Бугари, Б'лгари или Болгари да можат да си го изразат идентитетот, и да формираат здруженија или партии преку кои на мирен начин ќе ги промовираат своите убедувања, без разлика колку тие мене ми се допаѓаат или не.
Толку засега.
И не губи смисла за хумор :)

Стойчо рече...

Споко - брак насила нема да има

Стойчо рече...

А да - забравих: и брак по сметка нема да има

Анонимен рече...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it
» »

Анонимен рече...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it Hawaiian traditional dress Nixon men's jacket Camping gear for dog tadalafil safely Seattle teeth whitening Baccarat glasses game Xenical online no prescription ambien purchase Zyban tablets amateur fucks United states marketing firm guest book email Basketball tattoo pictures Server based surveillance system order tadalafil rx http://www.cellulite-cream-3.info/Doxal-eyewear.html tadalafil and Cialis softtab 2006 new fitness center construction ma

Анонимен рече...

Very cool design! Useful information. Go on! 10025 free samsung ringtones free wishing well wedding invitations xenical online pharmacy order busty milf swallow anal techniques Ultram withdrawal in neonates Lesbian bathtub buy zyban Remove armpit hair xenical lecture Free zora banx lesbian porn nissan licence plate frames bmw seat tilt repair levaquin and mold Satellite tv options Percocet is a strong narcotic Lecithin zocor asphalt driveway minnesota vardenafil 10 antrim street west haven levaquin + lip swelling

Rolice рече...

Ахахахах,
забавен текст :) признавам си, сълзи ми потекоха :D

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week