До кога?

5/23/2006

И во постот Фабрика за криминалци! и во постот Полициска држава? пишував за упорната и небулозна полициската практика на произведување криминалци од корисниците на дрога (кои МВР ги третира како „уживатели“ или „зависници“ - како ќе му ќефне).
И покрај тоа што на претставниците на МВР кои ги подготвуваат статистиките ем јавно, ем во нивно присуство им беше укажано за пропустот, МВР тврдоглаво продолжува по свое:
„Во првото тромесечје од 2006 година регистрирани се 154 нови зависници и нивниот вкупен број е 7280 лица. За сторен прекршок ''користење наркотични дроги'' (чл.23 и чл. 28) од Законот за прекршоци против јавниот ред и мир и за сторен прекршок ''поседување опојни дроги'' (чл.43) од Законот за производство и промет на опојни дроги поднесени се 160 барања за поведување прекршочни постапки против 163 сторители (од кои четири се малолетни лица). Сите погоре наведени прекршоци се сторени со употреба на марихуана, хероин и екстази при што се одземени и запленети 27,3 грама марихуана, 1,17 грама хероин и шест таблети хептанон, а уживателите ја имаат и употребуваат дрогата секојдневно, а како најчести места каде ја консумираат истата се диско клубовите, кафулињата, парковите, дворови од училиштата, трговските центри, запуштените објекти, возилата, во приватни станови, при одржување на забави и други места каде што истите се собираат.“ (Состојбите со недозволена трговија и злоупотреба со наркотични дроги)
Е, па, и ние сме упорни и продолжуваме со борбата против стигматизацијата на рекреативните корисници на лесни дроги и обидите да се третираат како „криминалци“, „зависници“, „наркомани“...:
1) До кога секое лице за кое со полициски методи се утврдува дека било во контакт со дрога ќе се прогласува за „зависник“?
2) До кога МВР ќе изнесува недиференцирани податоци од кои не може да се види во колку случаи станува за „уживање“ а во колку за „поседување“, и во колку случаи за марихуана, а во колку за екстази, хептанон и хероин?
3) До кога МВР ќе продолжи да фабрикува „криминалци“ од лица кај кои е пронајдено минорно количество на марихуана, и уште поминорно количество на хероин и хептанон? (Ако го земеме предвид количеството пронајдена дрога и бројот на осомничени прекршители, испаѓа дека кај секој осомничен прекршител е пронајдено во просек по 0,14 грама марихуана и 0,006 грама хероин и 1/25-тинка таблета хептанон?!?)
4) До кога луѓето што поседуваат марихуана за сопствена употреба ќе се третираат како зависници и криминалци? Ќе се донесе ли веќе еднаш закон кој ќе го има предвид количеството на дрога, и типот на дрога во зависност од штетите што ги предизвикува? Ако земеме предвид дека во некои земји дозволеното количеството за сопствена употреба марихуана е до 3 грама, а во некои до 5 грама, тогаш испаѓа дека таму полицијата ќе можела да има основ за реагирање кај максимум 5-9 лица, а не кај дури 163!
5) Најпосле, до кога рекреативните корисници на лесни дроги ќе се лишуваат од слобода, уценуваат, и малтретираат, до кога ќе се третираат како потенцијални и актуелни полициски доушници и закана за нашето гнило и корумпирано општество?
Стварно бе, до кога?

1 коментари:

Анонимен рече...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it
» » »

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week